Main menu

Pages

Leaked Windows 11 shows new interface design, start menu and more

Läckt Windows 11.

"Nästa generations Windows" centrerar aktivitetsfältet och rundar fönstrets hörn. Startmenyn för den nya Microsoft-operativsystemversionen är nu ett fönster.

Mindre än en vecka före den officiella presentationen av nästa generation av Windows-operativsystemet läcktes en pre-release-version. Detta bekräftar namnet "Windows 11" och tar med sig en ny ytdesign. Det är dock fortfarande en tidig, inte helt färdig version av Windows 11, så ytterligare förändringar kan förväntas innan den släpps för användare.

På BUILD 2021-utvecklarkonferensen nämnde Microsofts vd Satya Nadella nyligen en "Next Generation" Windows som snart kommer att presenteras "som årets största uppdatering". Nadella gav inte detaljer eller namn. Detta kommer att ges den 24 juni 2021 vid en presentation som börjar kl 17:00 tysk tid, som kommer att streamas live. Förhandsgranskningsversionen som nu har dykt upp ger en försmak och avslöjar att vi har att göra med Windows 11.

Centrerad aktivitetsfält, startfönster istället för meny
De mest uppenbara förändringarna jämfört med Windows 10 kan ses i aktivitetsfältet. Detta är centralt placerat med startmeny, snabbstart och appsymboler, men kan valfritt ställas in som vänsterjusterat som vanligt. Startmenyn fälls inte längre upp utan öppnas i ett separat fönster. Fönstren är också rundade i hörnen.

Startmenyn i Windows 11 är förenklad jämfört med Windows 10. Den innehåller inte längre animerade brickor och innehåller bara fästa appar och de filer som senast användes i en rekommendationslista. Det finns också en knapp för att stänga av eller starta om. Ett "mörkt läge" erbjuds också.

Windows 10X påminnelser, nya widgets
Ytdesignen och startmenyn påminner om det nu avvecklade Windows 10X, som planerades som en avsmalnat Windows 10 för billigare enheter. Microsoft tillkännagav slutet av Windows 10X i maj och ville integrera viktiga komponenter i tekniken som utvecklats för Windows 10X i andra delar av Windows och produkter för företag. Detta implementeras redan med Windows 11.